Monday, February 23, 2009

10 recipe of love


1. Kekuatan berfikir
Cinta bermula dr fikiran kita. Berfikir tentang pasangan ideal yg ingin kamu kenali akan membantu kamu mengenali dia, ketika kamu akhirnya bertemu dgn orang yg tepat tersebut.

2. Kekuatan untuk menghormati
Kamu tidak mampu mencintai seseorang atau apasaja kalau kamu tidak menghormati mereka. Orang pertama yg patut kamu hormati ialah dirimu sendiri. Untuk mulai menghormati diri sendiri, kita patut bertanya pd diri sendiri “apa yg aku hormati dalam diriku?”. Untuk mendapat perasaan hormat dr orang lain, bahkan dr orang yg kamu tidak suka, kita patut bertanya pd diri sendiri.”apa yg aku hormati dalam diri mereka?”.

3. Kekuatan untuk memberi
Jika kamu mahu menerima cinta, kamu harus mampu memberikannya terlebih dahulu. Makin banyak cinta kamu beri, makin banyak yg akan kamu terima. Mencintai sama ertinya dgn memberi cinta tulus pd dirimu sendiri. Belajarlah untuk melakukan berbagai macam kebaikan. Formula rahsia untuk meciptakan hubungan yang ceria,penuh cinta & abadi adalah dgn selalu berfikir “Apa yg dapat aku beri?”dan bukan Apa yang akan aku dapat?”..

4. Kekuatan persahabatan
Untuk mencari cinta sejati,kamu mesti mencari sahabat sejati terlebih dahulu. Cinta bukan bererti mata kalian saling berpandangan, tapi lebih bererti bersama - sama melihat ke satu tujuan. Untuk mencintai seseorang seutuhnya, kamu harus mencintai keperibadiannya, bukan fizikalnya.Persahabatan adalah tanah dimana benih cinta dapat tumbuh. Jika kamu ingin membawa cinta ke suatu hubungan, kamu harus menciptakan persahabatan terlebih dahulu..

5. Kekuatan dari sentuhan
Sentuhan adalah salah satu ekspresi cinta yg paling kuat,menghancurkan dinding pemisah dan menyatukan suatu hubungan. Sentuhan membuat kita lebih dapat merasakan getaran cinta yg sebenarnya.Tetapi agama Islam melarang kita bersentuh-sentuhan tatkala bercinta, kekuatan ini difokuskan kepada suami isteri..

6. Kekuatan untuk melepaskan
“Jika kamu mencintai seseorang, bebaskanlah dia. Jika dia kembali kepadamu,maka dia adalah milikmu. Jika tidak, maka dia tidak akan pernah jadi milikmu”. Bahkan dalam hubungan percintaan, seseorang perlukan ruang untuk dirinya sendiri. Jika kita mahu belajar untuk mencintai, pertama kita harus belajar untuk memaafkan dan melupakan masa lalu yg buruk serta kedukaan hati kita. Mencintai bererti melepaskan rasa takut, curiga, dan ego. “Hari ini aku melepaskan semua rasa takutku, masa lalu tidak akan dapat mempengaruhiku- hari ini adalah lembaran baru bagi hidupku”.

7. Kekuatan dalam komunikasi
Ketika kita belajar untuk berkomunikasi secara terbuka & jujur, hidup lalu berubah. Mencintai seseorang bererti berkomunikasi dengannya. Biarkan orang yg kamu cintai tahu bahawa kamu mencintai dan menghargainya. Jangan pernah takut untuk mengucapkan 3 kata magik : “Aku cinta kamu”. Jgn pernah melewatkan kesempatan untuk mengucapkan itu kepadanya. Selalu tinggalkan orang yg kamu cintai dgn kata - kata mesra, kerana ia mungkin boleh jadi hari terakhir kamu melihatnya. Contohnya, jika kamu akan mati tapi diberi kesempatan untuk menelefon orang yg kamu cinta, siapa yg akan kamu telefon, apa yg akan kamu katakan & sekarang kenapa kamu menunggu?

8. Kekuatan dari komitmen
Jika kamu ingin mendapatkan cinta yg berlimpah, kamu harus mampu menciptakan komitmen, dan komitmen tersebut akan tercermin dalam fikiran dan tindakanmu. Komitmen adalah ujian cinta yg sejati. Jika kamu ingin memiliki hubungan yg penuh cinta, kamu harus setia dgn hubunganmu itu. Ketika kamu terikat komitmen pd seseorang, berhenti mencintainya bukan merupakan pilihan. Komitmenlah yg membezakan antara hubungan yang mudah hancur, dengan hubungan yang kuat.

9. Kekuatan semangat.
Semangat, membakar cinta & membiarkan cinta tetap hidup. Semangat yg terus berkobar, bukan hanya datang dari daya tarik fizikal, tapi datang dr komitmen dalaman, kemahuan, & rasa saling tertarik. Semangat dapat diciptakan kembali dgn cara membayangkan saat indah di masa lalu dengannya. Spontan & kejutan dpt menciptakan semangat cinta. Pokok dr cinta & kegembiraan selalu sama yg harus kita lakukan adalah mengisi hari - hari kita dgn penuh semangat..

10. Kekuatan dari rasa percaya
Rasa percaya selalu menjadi komponen penting dalam suatu hubungan.Tanpa rasa percaya, seseorang bisa menjadi curiga, cemas & takut serta orang lain akan merasa terperangkap malah secara emosional menjadi tertekan. Kamu tidak boleh mencintai seseorang secara utuh sehinggalah kamu mempercayainya secara utuh pula. Bersikaplah seakan - akan hubunganmu dgn orang yg kamu cintai tidak akan berakhir. Salah satu cara untuk mengetahui apakah seseorang itu benar - benar untuk kamu, tanyakanlah pada dirimu sendiri “Apakah aku benar - benar mempercayainya sepenuh hati ?” jika jawapannya adalah “tidak”, maka kamu harus berfikir dgn mendalam sebelum kamu membuat komitmen
yg lebih jauh dengannya.

No comments: